Fra sykkel til rulleski i Olsborg

Tour de Senja/Malangen med NTG Tromsø langrenn og skiskyting

FRISK START PÅ SKOLEÅRET

SLIK GJØR DE DET I NORD: Elevene ved NTG Tromsø langrenn og skiskyting rakk nesten ikke å slå opp bøkene. Det bar rett ut i skog og mark.

 - Som en start på skoleåret - med fokus på mengdetrening og som en del av arbeidet med å bygge teamfølelsen blant nye og gamle elever - ble det gjennomført en forflyttningssamling for alle elevene, skriver Morten Vingli Odsæter ved skolen. 

FLYTTET GRENSER

Fokuset på samlingen var, i tillegg til kapasitet og teambygging, å flytte grenser mentalt og fysisk. Gjennom samlingen fikk elevene prøvd ulike ferdigheter,. De forflyttet seg ved hjelp av sykkel, rulleski klassisk og løping. Intensiteten var lav, men det var lagt inn elementer med fart hver dag. 

TØFFE TAK

Klokken 06.00 staket guttene seg ut fra NTGs lokaler på Alfheim stadion i Tromsø, de hadde da ca 65 km med pigging foran seg, hvorav de i tillegg gjennomførte fire 10-minutters i-3 drag med pigging. Jentene startet ca 2 mil nærmere mål for første etappe Brensholmen, og holdt godt tempo inn, så det ikke var stor spredning på gjengen inn på fergeleiet. Etter en halvtimes fergetur med stort næringsinntak og skifting til sykkeltøy var elevene trygt plassert på Norges nest største øy, Senja. Fra fergeleiet i Botnhamn ventet en tøff sykkeltur på seks mil, blant annet over et fjellparti mot slutten, som sugde krefter etter 3 timer rulleski og 2 timer på sykkelsetet. Mange begynte nok allerede å kjenne kjøret etter sykkelturen, og det skulle bare mangle. Likevel var det en munter gjeng ved godt mot som bega seg ut på det løpetur over fjellet. Den første halvannen timen holdt gjengen seg samlet til de var på det høyeste punktet av turen, der delte gruppen seg i to og begge gruppene løp mot et samlet mål. Undervis i løpeturen viste det seg at det var et nesten umulig mål å nå, terrenget var for bratt, ruta ble lagt om og ble dermed en del lenger enn først antatt. Når det begynte å nærme seg fire timer og de fortsatt ikke var fremme ved det nye målet var mange slitne, og ulike motivasjoner måtte til for å holde beina i gang. Mange fikk flyttet grenser gjennom disse øktene, og jobbet godt mentalt med seg selv. I ettertid ble dagen referert til som den verste, men den beste treningsdagen noen sinne. 

 

SLAPP TELT

Etter at elevene hadde fått seg en varm dusj og servert middag kom dagens store lyspunkt, de fikk lov å overnatte inne i gymsal fremfor å overnatte ute i telt. Sjelden ser en så mye glede blant ungdom over å få servert bokselapskaus og beskjed om å sove inne i en gymsal. Mange var slitne og det ble tidlig kvelden, det kom en ny hard dag dagen etter, så det var bare å få seg så mange timer med søvn som mulig.

 

LANGE DAGER

Det var tidlig start også andre dag, og det var mange trøtte tryner som var skeptiske til å starte på en ny hard dag så tidlig. En av elevene uttalte ”vi trente flere timer enn vi har sovet i natt, er det bra?”. Etter en god frokost og matpakkesmøring bar det ut på ny sykkeltur, denne morgenen skulle det sykles fra Vangsvik skole, via Finnsnes til Olsborg. Sykkelturen gikk fint, og mange brukte denne til å restituere beina litt. Fra Olsborg fulgte rulleski klassisk med fokus på lagbygging, elevene ble delt inn i grupper på fire med en leder og skulle komme samlet til et gitt punkt ca en mil før mål for etappen, Hamnvåg Montessori skole. Den siste mila ble gått som patruljeløp der tiden på de tre første i gruppa på fire ble tellende. En annerledes hardøkt med god effekt i forhold til å skape god lagfølelse. Etter dusj, næringsinntak og litt avslapping var det ut på dagens siste økt, hinderløype. Her fikk elevene utfordret basisegenskapene sine i tillegg til at de fikk en annerledes økt med konkurransepreg. På kvelden ble det servert et godt og næringsrikt fiskemåltid før skiskytterne gjennomførte en holdeøkt til sist på kvelden. Mange slitne og fornøyde elever gikk til sengs.

 

TOUR DE HELVETE

Siste dagen startet med kortintervall for å opprettholde farten i kroppen etter mye lange og seige turer. Dette ble karakterisert som en hard økt for mange, men det at de klarte å gjennomføre med stil viser karakterstyrke og var også viktig for mange i forhold til å bevise at det er mulig å prestere selv etter så mye trening. Som nedløping fikk de testet det flotte orienteringsterrenget i Balangen og fikk i grupper på fire to poster hver som skulle orienteres til i terrenget. Mange slitne elever etter denne økta og det var fint med litt restitusjon på sykkel til fergeleiet i Vikran, her ble det syklet to forskjellige ruter, men de ulike gruppene som ble etablert var flinke til å hjelpe hverandre frem. Vel tilbake til mer kjent terreng på Kvaløya valgte noen å sykle en bit til, men s de fleste tok rulleskia fatt på vei tilbake til Alfheim. På den siste etappen var det mange som var svært slitne, og her jobbet de godt med seg selv for å klare å gjennomføre hele ”Tour de Helvete” som samlingen fikk tilnavn etter hvert. 

 

STOLT LANGRENNSJEF

Elevene gjennomførte en utrolig prestasjon og kan være godt fornøyd med hva de har vært gjennom. De var hele tiden positive og klare for å presse seg selv til det ytterste. De har lært veldig mye om sine egne ferdigheter og hvor langt de kan presse seg, og også flyttet grenser både mentalt og fysisk. Dette var også viktig for å skape den gode lagfølelsen og tilhørigheten som NTG Tromsø er så kjent for og læring i restitusjon og næringsinntak, skriver Morten Vingli Odsæter som er sportsjef i langrenn ved NTG-Tromsø.

 

Fakta om turen:

Antall utøvere: 13 langrennsløpere og 9 skiskyttere

Antall trenere: 4

Antall kilometer rulleski: ca 115 km

Antall kilometer sykkel: ca 200 km

Antall kilometer beina: ca 45 km

Antall timer trening: ca 22 timer

Antall dager: 3

Antall fornøyde utøvere: 22

 
Del artikkelen
Beito skiskyttere_500x333

Spøker for verdenscup i langrenn

AVLYSER PÅ BEITO

Den nasjonale langrenns- og skiskytteråpningen på Beitostølen neste helg er avlyst.
2. november 2011 | Les mer
Beito skiskyttere_500x333

Værtrøbbel

Beito-åpningen kan bli avlyst

Nedturene i kø for Beitostølen. Mildværet gjør at det spøker for sesongåpningen neste helg
31. oktober 2011 | Les mer
Tora jubler

GÅR LANGRENN PÅ BEITO

Tora Berger ønsker nye utfordringer og utfordrer Bjørgen & co. under langrennsåpningen på Beitostølen.
29. oktober 2011 | Les mer
Etter en runde i tenkeboksen har nå Ole Einar Bjørndalen bestemt seg for å ta et hvileår.

pay back time:

Snakker ut om bråket med Emil

- Det er litt sånn han er, forklarer Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet om måten Emil Hegle Svendsen omtaler han fra tid til annen.
26. oktober 2011 | Les mer
OL ILDEN

Litt dagen derpå fra NIF

VIL KANSKJE HA OSLO OL

De syv olympiske vinteridrettsforbundene har bestemt seg for å støtte Oslo som OL-arrangør i 2022. Men tirsdag måtte Norges Idrettsforbund rykke ut med en presisering.
24. oktober 2011 | Les mer
Tora Berger ble gratulert av Ole Einar Bj¿rndalen, som for¿vrig bodde pŒ naborommet.

Skattelistene

Tora puster Ole Einar i nakken

Ifølge formuetallene fra 2010 troner Ole Einar Bjørndalen fra Øystre Slidre! på toppen av formuelisten blant skiskytterne på landslaget. Tora Berger følger like bak.
22. oktober 2011 | Les mer
Rolf Mobæk i høydehuset i Trysil

mens de venter på norsk idretts helomvending

Bygger høydehus for utlendingene

Inntil Norges idrettsforbund gjør en eventuell helomvending vil Ringsaker Almenning tilby utenlandske idrettsutøvere tilgang til høydehus på Natrudstilen. Rolf Mobæk (bildet) ved høydehuset i Trysil har ingen utenlandske henvendelser om høydeopphold.
- Interessen døde ut etter det norske forbudet, sier han.
18. oktober 2011 | Les mer
Skiskyting Sjusj¿en *** Local Caption *** Ole Einar Bj¿rndalen og hans kone Natalie ankom Sjusj¿en i denne Porsche Cayenne Turbo. SUV med 450 hk. Maken bil som bl.a Celina Middelfart og Bj¿rn Rune Gjelsten har hatt. - Ja, jeg har litt bildilla, innr��

Satser på lovens lange arm

Ole Einar Bjørndalen smøres av politimann.
11. oktober 2011 | Les mer
natrudstilen

Det snør det snør...

Kanonene går nå for fullt på Sjusjøen. Blir det skiføre i løpet av søndagen? Del deres egne føremeldinger i denne saken...
8. oktober 2011 | Les mer
Vant i USA i dag: Arnd Peiffer fra Tyskland.

Pressemelding fra NIF

Troms idrettskrets negative til OL i Norge

8. oktober 2011 | Les mer
Emil Hegle Svendsen

I fjor var det magen, så bihuler og akkiles

NÅ ER DET RYGGTRØBBEL

Emil Hegle Svendsen sliter med store smerter i ryggen. Problemene står i kø for trønderen denne sommeren.
5. oktober 2011 | Les mer
Redaktør Stoltenberg ønsker velkommen til nytt design

Gir seg som redaktør i Strafferunden

STRAFFERUNDEN TIL SALGS!

Ole Kristian Stoltenberg har blitt informasjonskonsulent i Norges Skiskytterforbund. Dermed fratrer han som redaktør for Strafferunden. Nettstedet legges nå ut for salg. Er det noen som ønsker å overta og drive "et av norges beste skiskytter-nettsted" - er det bare å ta kontakt.
3. oktober 2011 | Les mer
En tydelig fornøyd Emil Hegle Svendsen

Vil ha høydehus på Lillehammer

Emil Hegle Svendsen ser det som naturlig at det bygges nye høydeleiligheter i forbindelse med de nye rulleskiløypene på Lillehammer.
3. oktober 2011 | Les mer
natrudstilen

Forbudt å kreve skibillett

Miljøverndepartementet fastslår at det ikke er anledning til å kreve penger for å la folk benytte skiløyper.
1. oktober 2011 | Les mer
20101111  Beitost¿len. Tora Berger og Ann Kristin Flatland lo godt under skiskytternes pressekonferanse. Foto: Geir Olsen

Ann Kristin Aafedt Flatland

GRAVID

Ann Kristin og forloveden Kristian Brekken venter barn i begynnelsen av april. Det betyr at Ann Kristin dropper kommende sesong.
29. september 2011 | Les mer
OL TV2_640x427

Krever 100 TV-timer gratis OL

IOC-topp Gerhard Heiberg forlanger at TV 2 må sende deler av vinter-OL på sin hovedkanal TV 2.
27. september 2011 | Les mer
Natrudstilen - Sjusj¿en 20110926 Ole Einar Bj¿rndalen  FOTO: GEIR OLSEN

Skiveutglidning under tømmerhogst

Kunne ødelagt karrieren

Etter fem uker i sengen og masse behandlinger lover Ole Einar at han er skikkelig på gang igjen. Men i mai så det stygt ut.
26. september 2011 | Les mer
Vil bli bedre i skyting - og papirarbeid

Stoltzekleiven Opp:

20-åring banket Bø

Tarjei Bø ble slått av sju konkurrenter i det prestisjefyllte motbakkeløpet lørdag.
24. september 2011 | Les mer
natrudstilen

Prioriterer egne gjester

KJØP OG LØP

Kaoset i fjor var spikeren i kista for gratis skiløping i kunstnøanlegget ved Sjusjøen. Frem til jul kommer det til å koste å gå på ski i skisenteret i Natrudstilen.
21. september 2011 | Les mer
Lillehammer by. Busmoen, LysgŒrdsbakkene. Sett fra Vingnes.

Vinteridrettene

Vil ha OL

Tommelen opp fra skiskytterne
20. september 2011 | Les mer
annonse

Resultater

annonse

Stafetten herrer Oberhof